Jesteś tutaj: OFERTA pyłek pszczeli - 0,5 kg

pyłek pszczeli - 0,5 kg30.00 PLN

Pyłek pszczeli to komórki rozrodcze kwiatów przenoszone przez pszczoły do ula w postaci zlepionych miodem i nektarem grudek pyłku kwiatowego. Jest on dla pszczół głównym źródłem białka, witamin i minerałów. Spożywają go zarówno larwy jak i osobniki dorosłe pszczół.

Nieocenione wartości odżywcze pyłku pszczelego wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, gdyż zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków. Znajdują się w nim cukry proste (fruktoza, glukoza), kwasy tłuszczowe, ponad 30 aminokwasów (ich zawartość w pyłku sięga nawet 12%!) oraz składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cyn. Pyłek kwiatowy jest też źródłem wielu witamin. Wśród nich najważniejszymi są: A, B1, B2, B3, E, C, PP i D.

Najważniejsze zalety spożywania pyłku kwiatowego to:

Wysoka wartość odżywcza
Pyłek pszczeli może być stosowany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, u których zauważa się problemy z apetytem lub stwierdza stan niedożywienia. Wskazany jest w okresie rekonwalescencji oraz po przebytych operacjach. Ze względu na dużą zawartość białka i łatwo przyswajalnego żelaza może być stosowany przez wegetarian jako naturalny suplement diety, zapobiegający niedoborom tych składników.

Wzmacnianie system odpornościowego
W roku 2014 w „Food and Chemical Toxicology”, opublikowano wnioski z badania, w trakcie którego poddano analizie substancje czynne pochodzące z ośmiu próbek pyłku pszczelego z różnych źródeł. Udowodniono, iż każda z próbek wykazywała działanie przeciwdrobnoustrojowe.

Zmniejsza stres
Ze względu na wartości odżywcze pyłek pszczeli poprawia dopływ krwi do tkanek nerwowych, przez co wzmacnia system nerwowy.

Jest wskazany dla miłośników kawy
Wysoka zawartość magnezu w pyłku niweluje skutki picia dużej ilości kawy.

Działa przeciwalergicznie
Znajdująca się w pyłku substancja czynna, antyhistamina, ma działanie antyalergiczne, tym samym zwiększa immunologiczne reakcje organizmu.

Wykazuje silne działanie antybiotyczne, zwalcza chorobotwórcze bakterie
Badania przeprowadzone przez prof. dr. hab. Bogdana Kędzię potwierdziły, iż pyłek pszczeli hamuje rozwój bakterii i grzybów drożdżoidalnych powodujących zakażenia skóry.

Łagodzi objawy menopauzy
W 2015 roku w Niemczech zaobserwowano, że kobiety będące w trakcie leczenia raka piersi, którym włączono dodatkową suplementację miodem i pyłkiem pszczelim, zauważyły znaczną poprawę samopoczucia. Badania wykazały, że substancje odżywcze zawarte w pyłku mają korzystny wpływ na równoważenie poziomu hormonów. Aż 70% kobiet przyjmujących produkt zaobserwowało u siebie poprawę nastroju i wzrost energii.

Wspomaga płodność
Stymuluje owulację, chroni przed poronieniem i poprawia spermatogenezę (proces powstawania i dojrzewania plemników).

Redukuje stany zapalne
W artykule opublikowanym w 2010 roku w „Pharmaceutical Biology” grupa tureckich naukowców z Uniwersytetu w Ankarze, powołując się na przeprowadzone przez siebie badania, wskazała, że pyłek pszczeli skutecznie leczy choroby reumatyczne, a także: astmę, zapalenie oskrzeli i wrzody.

Pomaga przy niedokrwistości
Pyłek pszczeli jest produktem bogatym w łatwo przyswajalne żelazo.

Wpływa pozytywnie na odnowę komórkową
Rosyjscy naukowcy – N. Mankowski i D.G. Czebotariew – potwierdzili, iż pyłek pszczeli stymuluje odnowę komórkową. Stwierdzili oni, że odmłodzenie komórek skóry i ciała może być wspierane przez podawanie poliamin, mikroelementów, enzymów i aminokwasów obecnych w pyłku pszczelim. Te składniki odżywcze są potrzebne organizmowi do tworzenia nowej tkanki.

Przeciwwskazania do przyjmowania pyłku pszczelego

Pomimo wszystkich swoich wspaniałych właściwości pyłek kwiatowy nie może być stosowany przez wszystkich. U niektórych może on wywoływać poważną reakcję alergiczną, w tym duszności, pokrzywkę, obrzęk, a nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Bezwzględnie nie mogą go spożywać osoby, u których stwierdzono uczulenie pokarmowe na pyłek pszczeli.

Alergia na sam pyłek jest bardzo rzadka, ale powinny na niego uważać także osoby uczulone na pyłki kwiatów, drzew i roślin i przed podjęciem decyzji o przyjmowaniu go zdecydowanie powinny przedyskutować tę kwestię z lekarzem.

Kolejną grupą osób, dla których terapia pyłkiem może nie być w pełni bezpieczna, są kobiety w ciąży. Istnieje obawa, że pyłek pszczeli ma działanie stymulujące macicę i w konsekwencji zagraża ciąży.

Nie ma również wystarczających badań klinicznych, aby udowodnić, że jest on bezpieczny podczas karmienia piersią.

Ponadto pyłku nie powinny stosować osoby, u których stwierdzono: ciężkie uszkodzenie nerek, skłonności do zaburzeń żołądkowo-jelitowych czy nowotwór gruczołu krokowego.

Stosowanie pyłku pszczelego

Proponowane dzienne dawki pyłku pszczelego wynoszą:

  • dzieci od 3 do 5 lat – 10 g,
  • dzieci od 6 do 12 lat – 15 g,
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli – 20 g,
  • dorośli (leczniczo) – 30–40 g.

Łyżeczka do herbaty zawiera około 5 g pyłku.

Warto wiedzieć, że pyłek kwiatowy nierozdrobniony, dokładnie żuty przed połknięciem, jest wykorzystywany przez organizm tylko w około 10–15%. Po rozdrobnieniu mechanicznym lub napęcznieniu dostępność składników biologicznych pyłku wzrasta – wynosi od 60 do 80%. W celu zwiększenia przyswajalności pyłku wskazane jest zalanie go lekko podgrzaną wodą lub mlekiem w proporcjach 1/2 lub 1/3 szklanki i pozostawienie na kilka godzin do czasu, aż spęcznieje.

Według zaleceń pyłek pszczeli powinno się przyjmować 3 razy w ciągu dnia, od 30 minut do 2 godzin przed posiłkiem. Dodatkowo, aby kuracja przyniosła prawidłowe efekty, musi ona trwać od 1 do 3 miesięcy i być powtarzana nawet kilka razy w ciągu roku. Należy pamiętać, aby po każdym zakończonym cyklu leczniczym stosować przerwę. Najlepszy moment na rozpoczęcie kuracji to jesień i wiosna. Jesienią uodparnia ona organizm przed zimowymi przeziębieniami, a wiosną działa wzmacniająco oraz uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów.